Discovery Box Vigneron blanc

Château La Bastide:

Kleine, schone en super leuke coöperatie. Enige chateau die een wijngaard heeft aan de twee hoeven van de bijzondere Fleuve de Garonne. Dit is een fantastische wijn waar alle smaken in perfecte harmonie in het glas leven.

Wijn/Spijs

Elk moment van de dag en week

Temperatuur

12-14° C schenktemperatuur (dus niet te koud)

Smaken:
Deze wijn heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een heerlijke witte wijn. Mooie tonen van citrus en witte bloemetjes door de sauvignon en lekker zacht en rond door de semillon.  Bereiding in eikenhouten vaten zorgt voor net een tikkie hout en geroosterd brood.

Druiven Sauvignon Blanc en Semillon:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druiven ras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijn producerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiol. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio:
Côtes du Marmandais is het exacte verlengstuk van de regio's Graves (Pessac Leognan) en Pomerol/St Emilion. de enige regio van Bordeaux met wijngaarden aan weerszijden van de Garonne en de Dordogne. Een zeer goed gelegen regio dus, met bodems en klimaten die geweldige Bordeaux-wijnen waardig zijn. Regio die al heel lang erg gericht is op wijn, dus erg interessant om deze wijnen te ontdekken.

Vinificatie:
Er wordt een wijn gemaakt met de sauvignon en semillon samen en die is in 6 a 8 maanden in houten vaten bereid.

 

Domaine Pouderoux, Droog Muscat:

Ik droom er al jaren van om mijn eigen droge Muscat wijn te maken. Een zachte wijn die fris fruitig en vooral knisperend droog is. Deze droom is dankzij Domaine Pouderoux en mijn zoon Julien werkelijkheid geworden. Zelf bedacht, geplukt, assemblage gemaakt: Quel bonheur! De allerbeste combi met deze wijn is met 'wit goud': Asperges!

Wijn/Spijs

borrel, kazen, pitting eten

Temperatuur

12-14° C schenktemperatuur (dus niet te koud)

Smaken
Een zachte wijn die fris fruitig en vooral knisperend droog is. Typische Muscat smaak, veel wit fruit met delicate abrikoos, perzik en peer en een zweempje verveine. Heerlijk rond, fluweelzacht en aangenaam droog. 

Druiven Muscat D’Alexandrie
Muscat d'Alexandrie, een druivensoort die bekend staat om zijn aromatische eigenschappen, heeft een eeuwenoude geschiedenis. Vermoedelijk afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, vooral rond de Egyptische stad Alexandrië, heeft deze oude cultivar zich verspreid naar verschillende wijnproducerende regio's over de hele wereld.
De druiven zijn herkenbaar aan hun grote, ovale vorm en gouden tot lichtgroene kleur. Muscat d'Alexandrie wordt geroemd om zijn intens geurige profiel, geurig van bloemige en fruitige tonen. Het aroma bevat vaak hints van oranjebloesem, citrus en tropisch fruit. Deze variëteit is veelzijdig en wordt gebruikt bij de productie van een spectrum aan wijnen, van droog tot zoet, nog steeds tot versterkt.
Door de geschiedenis heen is Muscat d'Alexandrie gekoesterd vanwege zowel de consumptie van tafeldruiven als de wijnbereiding. Het speelde een rol bij de productie van oude mediterrane wijnen en was favoriet bij beschavingen zoals de Grieken en Romeinen. In de loop van de tijd reisde het naar verre landen zoals Spanje, Noord-Afrika en de Nieuwe Wereld, waar het nog steeds bijdraagt aan een reeks aromatische wijnstijlen.
In het moderne wijnlandschap blijft Muscat d'Alexandrie een bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van eeuwenoude druivensoorten, die wijnliefhebbers fascineert met zijn boeiende aromaten en historische betekenis.

Regio
Domaine Pouderoux-Maury de Agly-vallei is een van de mooiste wijnvalleien die ik ken, ik zou graag alle wijnen willen kopen die op deze plek worden gemaakt! 300 dagen zon per jaar, een wind die de atmosfeer verfrist, wat betekent dat als het regent het nooit te veel regent! een van de beste en mooiste terroirs van Frankrijk, alle wijnen zijn van nature biologisch of meer, de wijnbouwers zijn bescheiden en zeer vriendelijk, en ze maken de beste wijnen van Frankrijk, de rode en witte Grenaches zijn weelderig, de Syrahs, Carignans, Mourvèdre vormt een perfecte aanvulling op de koningsdruivensoort van Roussillon: Grenache Noir. Zonder rechtstreeks over hen te spreken, heb ik zojuist de familie Pouderoux beschreven, geweldige wijnproducenten, goede vrienden.

Vinificatie
Klassieke vinificatie, omdat deze wijn ons eigen wijn is, hebben we kunnen zoeken naar een erg aparte gist die deze fantastische fruit van de Muscat druif heeft ondersteunt en extra rijk gemaakt.

 

Confidence de Château Bastor – Lamontagne:

Deze witte wijn is voornamelijk gemaakt van Semillon. Dat geeft die ongelofelijk romige en fluweelzachte smaak. De wijn is bereid op houten vaten, maar hiervan is 30% nieuwe vat gebruikt om niet te veel veel hout smaak te geven. Deze Confidence is een parel, een enorm plezier om te drinken en nu al op dronk! Je kan deze wijn ook zeker nog 4 a 6 jaar laten rijpen, dus koop er maar genoeg van... Je wordt elke jaar weer verbaasd.

Wijn/Spijs

Kazen, salades, Aziatische gerechten, maar ook alle visgerechten

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken
De Semillon geeft die ongelofelijk romige en fluweelzachte smaak met toontjes van vanille, geroosterd brood. Aroma's van gekonfijte vruchten, bergamote, witte bloemetjes, een hint van honing, prachtige mineraliteit en super droog.

Druiven Semillon en Sauvignon
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druivenras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijnproducerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiolen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio
Dit kasteel ligt in de regio Sauternes/Graves. Het is de buurman van het grootste kasteel van Sauternes: Yquem! En net als het buurland worden er steeds meer droge witte wijnen gemaakt, terwijl zoete wijnen minder worden gedronken. Je kunt je voorstellen hoe lekker het is als je de schitterende Semillon-trossen gebruikt die voor Sauternes worden gebruikt om droge witte wijnen van te maken: ze worden geoogst voordat er edele rotting optreedt.

Vinificatie
Deze Semillon is laat geplukt om te zorgen voor een extreme rijping van de druiven en dus een enorme concentratie in de wijn. Bereid 8 a 10 maanden in top nieuwe eiken houten vaten

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!