Discovery Box Oenologue blanc

Château La Bastide:

Kleine, schone en super leuke coöperatie. Enige chateau die een wijngaard heeft aan de twee hoeven van de bijzondere Fleuve de Garonne. Dit is een fantastische wijn waar alle smaken in perfecte harmonie in het glas leven.

Wijn/Spijs

Elk moment van de dag en week

Temperatuur

12-14° C schenktemperatuur (dus niet te koud)

Smaken:
Deze wijn heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een heerlijke witte wijn. Mooie tonen van citrus en witte bloemetjes door de sauvignon en lekker zacht en rond door de semillon.  Bereiding in eikenhouten vaten zorgt voor net een tikkie hout en geroosterd brood.

Druiven Sauvignon Blanc en Semillon:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druiven ras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijn producerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiol. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio:
Côtes du Marmandais is het exacte verlengstuk van de regio's Graves (Pessac Leognan) en Pomerol/St Emilion. de enige regio van Bordeaux met wijngaarden aan weerszijden van de Garonne en de Dordogne. Een zeer goed gelegen regio dus, met bodems en klimaten die geweldige Bordeaux-wijnen waardig zijn. Regio die al heel lang erg gericht is op wijn, dus erg interessant om deze wijnen te ontdekken.

Vinificatie:
Er wordt een wijn gemaakt met de sauvignon en semillon samen en die is in 6 a 8 maanden in houten vaten bereid.

 

Domaine Pouderoux, Droog Muscat:

Ik droom er al jaren van om mijn eigen droge Muscat wijn te maken. Een zachte wijn die fris fruitig en vooral knisperend droog is. Deze droom is dankzij Domaine Pouderoux en mijn zoon Julien werkelijkheid geworden. Zelf bedacht, geplukt, assemblage gemaakt: Quel bonheur! De allerbeste combi met deze wijn is met 'wit goud': Asperges!

Wijn/Spijs

borrel, kazen, pitting eten

Temperatuur

12-14° C schenktemperatuur (dus niet te koud)

Smaken:
Een zachte wijn die fris fruitig en vooral knisperend droog is. Typische Muscat smaak, veel wit fruit met delicate abrikoos, perzik en peer en een zweempje verveine. Heerlijk rond, fluweelzacht en aangenaam droog. 

Druiven Muscat D’Alexandrie:
Muscat d'Alexandrie, een druivensoort die bekend staat om zijn aromatische eigenschappen, heeft een eeuwenoude geschiedenis. Vermoedelijk afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, vooral rond de Egyptische stad Alexandrië, heeft deze oude cultivar zich verspreid naar verschillende wijnproducerende regio's over de hele wereld.
De druiven zijn herkenbaar aan hun grote, ovale vorm en gouden tot lichtgroene kleur. Muscat d'Alexandrie wordt geroemd om zijn intens geurige profiel, geurig van bloemige en fruitige tonen. Het aroma bevat vaak hints van oranjebloesem, citrus en tropisch fruit. Deze variëteit is veelzijdig en wordt gebruikt bij de productie van een spectrum aan wijnen, van droog tot zoet, nog steeds tot versterkt.
Door de geschiedenis heen is Muscat d'Alexandrie gekoesterd vanwege zowel de consumptie van tafeldruiven als de wijnbereiding. Het speelde een rol bij de productie van oude mediterrane wijnen en was favoriet bij beschavingen zoals de Grieken en Romeinen. In de loop van de tijd reisde het naar verre landen zoals Spanje, Noord-Afrika en de Nieuwe Wereld, waar het nog steeds bijdraagt aan een reeks aromatische wijnstijlen.
In het moderne wijnlandschap blijft Muscat d'Alexandrie een bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van eeuwenoude druivensoorten, die wijnliefhebbers fascineert met zijn boeiende aromaten en historische betekenis.

Regio:
Domaine Pouderoux-Maury de Agly-vallei is een van de mooiste wijnvalleien die ik ken, ik zou graag alle wijnen willen kopen die op deze plek worden gemaakt! 300 dagen zon per jaar, een wind die de atmosfeer verfrist, wat betekent dat als het regent het nooit te veel regent! een van de beste en mooiste terroirs van Frankrijk, alle wijnen zijn van nature biologisch of meer, de wijnbouwers zijn bescheiden en zeer vriendelijk, en ze maken de beste wijnen van Frankrijk, de rode en witte Grenaches zijn weelderig, de Syrahs, Carignans, Mourvèdre vormt een perfecte aanvulling op de koningsdruivensoort van Roussillon: Grenache Noir. Zonder rechtstreeks over hen te spreken, heb ik zojuist de familie Pouderoux beschreven, geweldige wijnproducenten, goede vrienden.

Vinificatie:
Klassieke vinificatie, omdat deze wijn ons eigen wijn is, hebben we kunnen zoeken naar een erg aparte gist die deze fantastische fruit van de Muscat druif heeft ondersteunt en extra rijk gemaakt.

 

Confidence de Château Bastor – Lamontagne:

Deze witte wijn is voornamelijk gemaakt van Semillon. Dat geeft die ongelofelijk romige en fluweelzachte smaak. De wijn is bereid op houten vaten, maar hiervan is 30% nieuwe vat gebruikt om niet te veel veel hout smaak te geven. Deze Confidence is een parel, een enorm plezier om te drinken en nu al op dronk! Je kan deze wijn ook zeker nog 4 a 6 jaar laten rijpen, dus koop er maar genoeg van... Je wordt elke jaar weer verbaasd.

Wijn/Spijs

Kazen, salades, Aziatische gerechten, maar ook alle visgerechten

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken:
De Semillon geeft die ongelofelijk romige en fluweelzachte smaak met toontjes van vanille, geroosterd brood. Aroma's van gekonfijte vruchten, bergamote, witte bloemetjes, een hint van honing, prachtige mineraliteit en super droog.

Druiven Semillon en Sauvignon:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druivenras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijnproducerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiolen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio:
Dit kasteel ligt in de regio Sauternes/Graves. Het is de buurman van het grootste kasteel van Sauternes: Yquem! En net als het buurland worden er steeds meer droge witte wijnen gemaakt, terwijl zoete wijnen minder worden gedronken. Je kunt je voorstellen hoe lekker het is als je de schitterende Semillon-trossen gebruikt die voor Sauternes worden gebruikt om droge witte wijnen van te maken: ze worden geoogst voordat er edele rotting optreedt.

Vinificatie:
Deze Semillon is laat geplukt om te zorgen voor een extreme rijping van de druiven en dus een enorme concentratie in de wijn. Bereid 8 a 10 maanden in top nieuwe eiken houten vaten

 

Domaine D’Hondrat, Chardonnay:

De stokken van deze Chardonnay groeien aan het zoute meer van Thau,dat zorgt voor de frisse ziltheid, en een onmiskenbare ‘je ne sais quoi’... Un vrai délice.

Wijn/Spijs

Salades, BBQ, Oester, Aperitief, Zeevruchten

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken:
Frisse ziltheid, deze Hondrat is deels gerijpt in vaten. Dat zorgt voor een wijn waarbij fris fruit en romige vanille in perfecte harmonie samenkomen.

Druiven Chardonnay:
Chardonnay, een veelzijdige en gevierde witte druivensoort, staat bekend om zijn vermogen om wijnen van verschillende stijlen en kwaliteiten te produceren. Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk en heeft een geschiedenis die eeuwen teruggaat, waarbij de naam voor het eerst in archieven verscheen tijdens de Middeleeuwen.
Chardonnay-druiven staan bekend om hun aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en terroirs, wat wijnen oplevert die variëren van fris en niet-geëakt tot rijk en boterachtig. De smaken van de druif bevatten vaak tonen van groene appel, citrus en tropisch fruit, terwijl rijping op eikenhout vanille, karamel en toast kan geven. De gematigde zuurgraad draagt bij aan het rijpingspotentieel.
De populariteit van Chardonnay steeg aan het einde van de 20e eeuw, deels dankzij het succes in Californië en de opkomst van wijnbereidingsstijlen uit de "Nieuwe Wereld". De veelzijdigheid van de druif heeft geleid tot de teelt ervan in tal van wijnregio's over de hele wereld, van het koele klimaat van Chablis tot de warmere wijngaarden van Australië en Californië. Chardonnay blijft een hoeksteen van de productie van witte wijn en toont het kunstenaarschap van de wijnmakers en de invloed van het terroir op smaakprofielen.

Regio:
De regio Languedoc-Roussillon is de regio van Frankrijk die het meest innoveert, zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt en, via bepaalde grote wijnboeren, heeft besloten de beste wijnen van Frankrijk te maken. Goed van smaak, maar vooral goed voor de natuur, de planeet, goed voor onze gezondheid en die van de wijnboeren. Er zijn talloze biologische wijnen, biodynamische wijnen, levende wijnen, natuurwijnen. Absoluut fascinerende streek met charmante mensen die geen grote hoofden hebben en die vechten om hun wijnen te verkopen, want er zijn nog steeds te veel mensen die liever een slechte dure Bordeaux drinken dan een hele goede goedkope Languedoc!! absoluut onbegrijpelijk, maar het is ook onze strijd!!!!

Vinificatie:
Een deel van deze chardonnay druiven zijn classic gevinifieerd in tanken en een deel in houten vaten en gemixt een paar maanden voor de botteling.

 

Domaine D’Hondrat, Elle et Lui Banc:

Caroline en Romain houden van een uitdaging en van schoonheid. Wat deden ze? Hun beste wijn in een zeer opvallende, maar prachtige, fles maken. Dan verwacht je ook het een en ander van de wijn zelf. Die balans is geweldig, wat een wijn! Heel veel fruit, witte bloemetjes, kruiden, complex. Daarna komt een heerlijk medium volle en vette wijn met een prachtige balans, ideaal voor mensen die houden van volle wijnen zonder Houtsmaak. En in de finale een erg verfijnd ziltje, in totaliteit een prachtige en unieke wijn. 

Wijn/Spijs

Salades, Zeevruchten 

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken:
De balans is geweldig, wat een wijn! Heel veel fruit, witte bloemetjes, kruiden, complex. Daarna komt een heerlijk medium volle en vette wijn met een prachtige balans, ideaal voor mensen die houden van volle wijnen zonder Houtsmaak. En in de finale een erg verfijnd ziltje, in totaliteit een prachtig en unieke wijn.

Druiven Rolle en Roussane:
Roussanne is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van complexe en aromatische wijnen, die voornamelijk voorkomt in de Rhônevallei in Frankrijk. Deze druif wordt gekenmerkt door zijn groenachtig gouden bessen en een unieke mix van aromatische en structurele kwaliteiten. Roussanne-druiven staan bekend om hun rijke aroma's van bloemen, honing, peer en kruidige tonen. Deze smaken dragen bij aan het vermogen van de druif om wijnen met diepte en elegantie te creëren.
De geschiedenis van Roussanne gaat terug tot de regio Rhône, waar de wijn al eeuwenlang wordt verbouwd. Het is een traditioneel onderdeel van de beroemde witte wijnen uit de noordelijke Rhône-appellations zoals Hermitage, maar ook in de zuidelijke Rhône-blends en steeds meer in de Languedoc-Roussillon. De neiging van de druif om moeilijk te groeien, met lage opbrengsten en vatbaarheid voor ziekten, heeft in de loop van de tijd tot schommelingen in zijn populariteit geleid.
De afgelopen decennia heeft Roussanne hernieuwde erkenning gekregen dankzij de inspanningen van de wijnmakers om zijn unieke karakter te laten zien. Het vermogen om zich goed te ontwikkelen tijdens vatrijping en het potentieel voor het produceren van single-varietal wijnen hebben bijgedragen aan zijn aantrekkingskracht. Roussanne's intrigerende mix van bloemige, fruitige en hartige elementen heeft, samen met zijn historische betekenis, zijn plaats in de wereld van de fijne wijnbereiding verstevigd.

Rolle, ook bekend als Vermentino, is een witte druivensoort die bekend staat om het produceren van aromatische en levendige wijnen. Inheems in het Middellandse Zeegebied, vooral prominent aanwezig in Italië en Frankrijk, heeft het een eeuwenoude geschiedenis.
Kenmerkend voor Rolle-wijnen zijn hun frisse zuurgraad, delicate bloemen- en citrusaroma's en een duidelijke minerale toon, die vaak de maritieme terroirs weerspiegelt waar de druif gedijt. Het vermogen om de zuurgraad vast te houden in warme klimaten draagt bij aan de knapperigheid van de wijnen. Rolle-druiven zijn veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gevinifieerd, van licht en pittig tot meer complexe en leeftijdswaardige expressies.
In Frankrijk, vooral in de Provence, speelt Rolle een sleutelrol bij het vervaardigen van de beroemde witte wijnen van het gebied. Deze wijnen worden vanwege hun heldere en verfrissende profiel vaak geassocieerd met zeevruchten en de mediterrane keuken. In de loop van de tijd is de populariteit van Rolle buiten zijn traditionele territoria gegroeid en heeft hij erkenning en cultivering gekregen in wijnregio's over de hele wereld.
De geschiedenis van Rolle, verweven met de mediterrane cultuur, gecombineerd met zijn aromatische allure en aanpassingsvermogen, heeft zijn plaats als gerespecteerde en gewilde witte druivensoort verstevigd, en biedt een voorproefje van de zonovergoten landschappen waaruit hij afkomstig is.

Regio:
Languedoc-Roussillon is de regio van Frankrijk die het meest innoveert, zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt en, via bepaalde grote wijnboeren, heeft besloten de beste wijnen van Frankrijk te maken. Goed van smaak, maar vooral goed voor de natuur, de planeet, goed voor onze gezondheid en die van de wijnboeren. Er zijn talloze biologische wijnen, biodynamische wijnen, levende wijnen, natuurwijnen. Absoluut fascinerende streek met charmante mensen die geen grote hoofden hebben en die vechten om hun wijnen te verkopen, want er zijn nog steeds te veel mensen die liever een slechte dure Bordeaux drinken dan een hele goede goedkope Languedoc!! absoluut onbegrijpelijk, maar het is ook onze strijd!!!!

Vinificatie:
Het geheim van deze wijn zit voor een enorme deel in het grond en terroir, vlakbij een zoute meer de druiven roeien in een perfecte harmonie tussen warmte en koele nachten en dat zorg voor een perfecte rijping van de druiven, een klassieke vinificatie met controle van het temperatuur zorg voor deze erg bijzondere smaak.

 

Château Haut Sarthes, Montravel:

Montravel, het gebied tussen Bordeaux en Bergerac, levert witte wijnen van topniveau. Daniel Hecquet, professor aan de l’Université du vin in Bordeaux, heeft jarenlang gewerkt met de Godfather van de witte wijn in Bordeaux: Denis Dubourdieu. Samen onderzochten zij hoe je de meeste smaak uit een Sauvignon druif kunt trekken. Het resultaat van hun noeste arbeid proef je terug in deze Haut Sarthes. Een vederlichte Sauvignon met een elegant zuurtje en een balans waar menig Sancerre of Pouilly Fumé jaloers op kan zijn.

Wijn/Spijs

Oesters, mosselen, aperitief, gerookte zalm, gegrilde vis, geiten kaas

Temperatuur

12° C

Smaken:
Typisch Sauvignon smaak, citrus, groene appel, lychee, lekker zacht, medium vol, deze wijn is toegankelijk met een elegante zuurtje die zorg dat de wijn makkelijk drink, dus geen zure Sauvignon.

Druiven Sauvignon Blanc en Semillon:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druivenras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijnproducerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiolen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio:
Montravel, ten noordwesten van Bergerac, staat bekend om zijn zoete wijnen die dezelfde kwaliteiten hebben als hun buren Sauternes. We zijn zo dicht bij Bordeaux dat de wijnen bijna niet te onderscheiden zijn van Graves, Pessac Leognan, Pomerol of St Emilion. Als we bovendien het geluk hebben een van de beste wijnmakers van Bordeaux te hebben, kunnen we zeggen dat de wijnen van Puy Servain absoluut schitterend zijn.

Vinificatie:
Het geheim van deze cuvé zit eigenlijk in de grond, top kwaliteit van kalk en klei, de druiven worden handmatig geplukt op de laatste moment om top rijpheid van de druiven de krijgen. Daarna is de kunst om zo min mogelijk te doen, de klassieke vinificatie in tanken met controle van de temperatuur zorg voor een max fruit.

 

Le Secret d’Eugénie, Tursan:

Op semi-zanderige grond groeien de ranken die het geheim vormen van deze wijn.
Misschien komt het door de creatieve combinatie van de sassy Sauvignon, de stevige Gros Manseng en de lokale druif Baroque. Geen dagelijkse assemblage en dat proef je terug in Le Secret d’Eugenie.

Wijn/Spijs

Oesters, zeevruchten, asiatisch gerechten, salades

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken:
Vol citrus en grapefruit, met een wolk van witte bloemen. Puur en licht in de mond, maar tegelijkertijd ook een mooie bite en een prachtige, lange afdronk.

Druiven Sauvignon, Baroque en Gros Manseng:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druivenras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijnproducerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiolen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Barok, voornamelijk geteeld in de regio Tursan in Zuidwest-Frankrijk, staat bekend om het produceren van volle witte wijnen met nootachtige smaken. Ampelografen, die wijnstokvariëteiten bestuderen, speculeren dat barok het resultaat zou kunnen zijn van een kruising tussen de druivensoorten Folle Blanche en Sauvignon Blanc. Deze unieke combinatie van afkomst zou kunnen bijdragen aan de onderscheidende kenmerken van barokwijnen.
Het terroir en het klimaat van de regio Tursan spelen waarschijnlijk een belangrijke rol bij het vormgeven van het smaakprofiel van barokke wijnen, wat bijdraagt aan hun complexiteit en rijkdom. Zoals bij veel druivensoorten kunnen de kenmerken van barokwijnen ook worden beïnvloed door de technieken van de wijnmaker en de specifieke omstandigheden van elke vintage. Ondanks dat het niet zo algemeen bekend is als sommige andere druivensoorten, draagt Barok bij aan de diversiteit van wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk, waardoor wijnliefhebbers de kans krijgen om iets te ontdekken dat minder mainstream is, maar nog steeds intrigerend en smaakvol.

Gros Manseng is een prominente witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij het produceren van onderscheidende wijnen, voornamelijk in het zuidwesten van Frankrijk, met name in de appellations Jurançon en Pacherenc du Vic-Bilh. Deze druif gedijt goed in het ruige terrein van de uitlopers van de Pyreneeën en profiteert van het unieke microklimaat in de regio.
Gros Manseng-druiven hebben een dikke schil, die bijdraagt aan hun hoge zuurgraad en het potentieel voor het produceren van aromatische wijnen. De resulterende wijnen tonen vaak een complex boeket van citrus, tropisch fruit en bloemige tonen, met een karakteristiek vleugje honing en kruiden. Het vermogen van de druif om de zuurgraad te behouden, zelfs in warme klimaten, is een sleutelfactor bij het maken van evenwichtige, langlevende wijnen.
Historisch gezien wordt Gros Manseng al eeuwenlang verbouwd in de Jurançon-regio, waar zoete en droge stijlen worden geproduceerd. De oorsprong van de druif is terug te voeren op de Pyreneeën en is in de loop van de tijd geëvolueerd door koloniale selectie en aanpassing aan het lokale terroir. Met zijn onderscheidende kwaliteiten en het vermogen om een breed scala aan wijnstijlen te creëren, blijft Gros Manseng een geliefde en belangrijke druivensoort in het wijnbouwlandschap van Zuidwest-Frankrijk.

Regio:
Tursan is een heel klein wijngebied, onder de Landes en aan de voet van de Pyreneeën. Geëerd door de grote sterren chef Michel Guerard die zijn restaurant in deze regio heeft. Het bijzondere is de grond die bestaat uit veel zand en die de sauvignon zo'n opmerkelijke smaak geeft. Nog een regio die ieder jaar het maximale moet doen om deze wijnen erkend te krijgen, de wijnboeren werken hard en goed om de beste te maken! Niet perse de allerbeste wijnen in Tursan, maar hele goede wijnen gemaakt van lokale druivensoorten, puur en in de Franse traditie.

Vinificatie:
Klassieke vinificatie.

 

Barathym Blanc de Bas Aumelas:

Deze wijn is de 'huiswijn' van de Chateau Bas Aumelas, inmiddels een van onze favoriete wijnproducenten. Fantastisch wijn gebied in de Languedoc, ideaal voor top klasse wijnen, maar je moet wel een wijntje voor elke dag hebben. Daarom is er een simpel wijntje gemaakt met dezelfde filosofie als de grote broer, BIO. Laag rendement, wat een genot!!

Wijn/Spijs

Borrel, Salades, Zeevruchten, Gevogelte, Gegrilde vis

Temperatuur

12/14° C (dus niet te koud)

Smaken:
In een erg zacht jasje en met veel perzik, citrus en witte bloemetjes van acacia. Een perfecte balans zorgt voor een verrukkelijke smaak; medium vol.

Druiven Grenache Blanc en Rolle:
Grenache Blanc is een witte druivensoort die bekend staat om zijn aromatische complexiteit en aanpassingsvermogen. Het komt oorspronkelijk uit Spanje en heeft een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. De druif gedijt goed in warme klimaten, met name in de Rhônevallei in Frankrijk en in de Roussillon en de regio's van Spanje, waar hij wijnen produceert met een unieke balans tussen frisheid en rijkdom.
Grenache Blanc-druiven worden gekenmerkt door hun dikke schil, die bijdraagt aan de levendige zuurgraad van de wijn en het vermogen om goed te verouderen. De wijnen vertonen vaak tonen van citrus, groene appel en steenvruchten, samen met kruidige en bloemige ondertonen. Ze kunnen worden vervaardigd in een reeks stijlen, van fris en pittig tot voller en gestructureerder, en ondergaan soms zelfs eikenhoutrijping voor extra complexiteit.
Historisch gezien werd Grenache Blanc vaak overschaduwd door zijn rode tegenhanger, Grenache Noir. Naarmate de belangstelling voor witte Rhône-mengsels groeide, kreeg Grenache Blanc echter erkenning vanwege zijn potentieel om elegante en aromatische wijnen te produceren. In de loop van de tijd is het een gewilde druivensoort geworden voor wijnmakers die onderscheidende witte wijnen willen maken die zowel frisheid als diepte van smaak bieden.

Rolle, ook bekend als Vermentino, is een witte druivensoort die bekend staat om het produceren van aromatische en levendige wijnen. Inheems in het Middellandse Zeegebied, vooral prominent aanwezig in Italië en Frankrijk, heeft het een eeuwenoude geschiedenis.
Kenmerkend voor Rolle-wijnen zijn hun frisse zuurgraad, delicate bloemen- en citrusaroma's en een duidelijke minerale toon, die vaak de maritieme terroirs weerspiegelt waar de druif gedijt. Het vermogen om de zuurgraad vast te houden in warme klimaten draagt bij aan de knapperigheid van de wijnen. Rolle-druiven zijn veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gevinifieerd, van licht en pittig tot meer complexe en leeftijdswaardige expressies.
In Frankrijk, vooral in de Provence, speelt Rolle een sleutelrol bij het vervaardigen van de beroemde witte wijnen van het gebied. Deze wijnen worden vanwege hun heldere en verfrissende profiel vaak geassocieerd met zeevruchten en de mediterrane keuken. In de loop van de tijd is de populariteit van Rolle buiten zijn traditionele territoria gegroeid en heeft hij erkenning en cultivering gekregen in wijnregio's over de hele wereld.
De geschiedenis van Rolle, verweven met de mediterrane cultuur, gecombineerd met zijn aromatische allure en aanpassingsvermogen, heeft zijn plaats als gerespecteerde en gewilde witte druivensoort verstevigd, en biedt een voorproefje van de zonovergoten landschappen waaruit hij afkomstig is.

Regio:
Bas Aumelas ligt in een van de hoogste streken van de Languedoc, boven Montpellier. De familie Albenas is al meerdere generaties eigenaar van dit kasteel, de kleinkinderen Geoffroy en Jean Philippe en hun vrouwen zijn zeer betrokken en betrokken bij de biodiversiteit, alle bossen en het omringende land zijn van hen. De wijnen zijn biologisch en van zeer goede kwaliteit.

Vinificatie:
Klassieke vinificatie

 

Château Lestage La Mouette:

Vanaf de 19e eeuw produceerde de wijngaard van Château Lestage een beroemde droge witte wijn. Gedoopt tot "La Mouette", net als de andere witte wijnen van Listrac-Médoc ("Le Merle Blanc" van Château Clarke en "Le Cygne" van Château Fonréaud), een naam van een vogel.
Aan het einde van de jaren vijftig leidden klimatologische gevaren tot het verdwijnen van deze witte wijnstokken.
In 2014 wilde Chateau Lestage de traditie op nieuw brengen en weer top witte wijn maken: 2016 is de eerste jaargang.
De wijnstokken zijn aangeplant op een prachtig klei-kalksteen perceel van 0,5 hectare geproduceerd op een terroir in de Listrac-Médoc-appellatie van Château Lestage, Cru Bourgeois, deze wijn draagt de naam droge witte Bordeaux omdat geen witte Médoc-appellatief is.
La Mouette wordt met de grootste zorg geproduceerd:
- Handmatige pluk in verschillende passage om te plukken de beste rijpe druiven
- Fermentatie en veroudering in vaten (50% nieuwe vaten)
Unieke wijn door de kwaliteit en zeer lage kwantiteit

Wijn/Spijs

2021 is een top jaar in Bordeaux voor witte wijnen. Dus eigenlijk heeft deze wijn niks nodig, maar als je er wat bij wilt eten is kreeft, langoustine, coquilles saint-jacques, romige vis, tarbot, vis in saus, curry van zeeduivel, krokante kalfszwezerik.. Als het maar super smakelijk is en lekker (ik zou het drinken met coquille st jacques en beurre noisette)

Temperatuur

10/12° C (dus niet te koud)

Smaken:
Deze wijn is typisch de mooiste smaak van een volle en vette sauvignon, zo romig en fluweelzacht en ook met de frisheid en citrus. Zo breed en rijk en ook elegant. Eigenlijk lijkt op een volle en romig Chardonnay met een sauvignon elegantie, dus een enorme verrassing.

Druiven Sauvignon en Semillon:
Sauvignon Blanc is een gerenommeerd druiven ras voor witte wijn dat bekend staat om zijn onderscheidende aromatische kenmerken en levendige smaken. Afkomstig uit de Bordeaux-regio van Frankrijk, heeft het zich wereldwijd verspreid en wordt het nu verbouwd in verschillende wijnproducerende regio's. De naam van de druif is afgeleid van de Franse woorden "sauvage" (wild) en "blanc" (wit), verwijzend naar de natuurlijke, frisse en verfrissende eigenschappen ervan.
Sauvignon Blanc-wijnen vertonen doorgaans een scala aan aroma's, waaronder citrusvruchten zoals grapefruit, limoen en citroen, naast kruidige en grasachtige tonen, die vaak doen denken aan paprika of vers gemaaid gras. Deze aromaten zijn te danken aan het hoge gehalte aan aromatische verbindingen in de druif, zoals thiolen. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan het pittige en levendige karakter. De smaak van de wijn kan variëren afhankelijk van de herkomst en de wijnbereidingstechnieken, variërend van meer mineraalrijk en steenachtig in regio's als Sancerre, tot fruitiger en tropischer in plaatsen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw heeft Sauvignon Blanc zich gevestigd als een favoriet onder wijnliefhebbers. Het aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodems heeft geleid tot de teelt ervan in verschillende delen van de wereld, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan stijlen en uitdrukkingen.

Sémillon is een witte druivensoort die bekend staat om zijn rol bij de productie van weelderige en complexe wijnen, met name uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het beschikt over een reeks kenmerken die bijdragen aan zijn populariteit bij het maken van wijn. Sémillon-druiven staan bekend om hun dikke schil, die hen helpt beschermen tegen Botrytis cinerea, een schimmel die edele rotting kan veroorzaken en kan leiden tot de productie van zoete dessertwijnen zoals Sauternes.
Historisch gezien was Sémillon een prominente druif in Bordeaux-melanges, vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc. De combinatie creëert wijnen met een balans tussen de rijke, honingzoete smaken van Sémillon en de heldere zuurgraad van Sauvignon Blanc. In de loop van de tijd is het rijpingspotentieel van Sémillon onderkend, waardoor tijdens het rijpen een unieke nootachtige complexiteit ontstaat.
Hoewel Bordeaux een historisch thuis is voor Sémillon, heeft de druif zich verspreid naar andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Australië, waar hij een sleutelcomponent is in de productie van Hunter Valley's beroemde oude witte wijnen. Het aanpassingsvermogen van de druif aan verschillende klimaten en zijn vermogen om te gedijen in diverse grondsoorten maken hem tot een veelzijdige keuze voor wijnmakers die zowel droge als zoete wijnen met diepgang en karakter willen maken.

Regio:
Listrac – Medoc, De Haut Medoc is een van de bekendste regio's van Frankrijk! Maar de Médoc die daarboven ligt is veel minder bekend, omdat de wijnen niet in de kwalificaties van de grote grand cru’s vallen en de bodem van lagere kwaliteit is dan in de Haut Médoc, maar het is heel goed mogelijk om zeer goede wijnen te maken en goedkoper. Goede voorbeeld is deze Haut Barrail, Cru Bourgeois, dat uitzonderlijk goed is voor de prijs! Cyril en zijn vader op de achtergrond hebben sinds 1987, toen ze dit kasteel overnamen, veel investeringen gedaan en maken nu deel uit van de grote wijnen van de Médoc.

Vinificatie:
Ultieme rijping van de druiven en bereiding 100% in nieuwe houten vaten zorgen voor deze bijzondere smaak die niet vaak voorkomt in witte wijnen.

 

Een stukje Frankrijk bij jou thuis!

Het creëren van een prachtige Franse beleving staat voorop. De hele Franse cultuur van het lekker eten en lekker drinken willen we dan ook overdragen aan de mensen in Nederland. Onze focus ligt dan ook op de Franse cultuur naar Nederland brengen. Dit willen we doen door middel van onze expertise binnen het vak en persoonlijke afgericht advies.

Er wordt continu gezocht naar mooie nieuwe wijnen. Deze wijnen worden getest op kwaliteit voordat wij ze gaan verkopen. Enkel de wijnen die in de smaak vallen bij Gilles worden ingekocht. Deze wijnen worden met veel aandacht en liefde getest zodat wij de kwaliteit kunnen garanderen. Buiten de hoogwaardige kwaliteit van de wijn is exclusiviteit een onderdeel waar wij veel waarde aan hechten. Bij ons krijg je niet alleen te horen of de wijn bijvoorbeeld droog is. Je krijgt bij ons het hele achterliggende verhaal over de fles te horen

Onze geschiedenis

Vins de Gilles is dertig jaar geleden in 1991 opgericht onder de naam Bacchantes Wijnimport. Het verhaal achter Vins de Gilles betreft een man genaamd Gilles. Gilles was sommelier in het toprestaurant Christophe in Amsterdam. Gilles schonk hier zijn geïmporteerde wijnen en kreeg vaak de vraag: Wat een heerlijke wijn, waar kan ik deze kopen? Hieruit is de wijnimport ontstaan. In 2020 is er een rebranding geweest, hierbij is de naam Bacchantes Wijnimport veranderd naar Vins de Gilles.

Dit bieden wij

Expertise binnen het vak
Vins de Gilles is gespecialiseerd in Franse wijn. Door dertig jaar kennis en een breed netwerk weet Vins de Gilles de beste Franse wijn te bieden. Met veel aandacht en liefde worden de juiste wijnen geselecteerd.

Persoonlijke advies
Vins de Gilles levert persoonlijke advies afgericht op uw behoeftes. Dit kan zijn: het helpen bij de keus van een wijn, de uitleg over de oorsprong van de wijn of advies over de beste wijn/spijs combinatie. De kracht van het persoonlijk advies is een onderdeel waardoor Vins de Gilles in eerste instantie groot is geworden. Veel klanten hebben vertrouwen in advies van Gilles en keren regelmatig terug.

Hoogwaardige kwaliteit
Bij Vins de Gilles wordt er continu gekeken naar de kwaliteit van de wijn. Door nieuwe wijnen grondig te testen op smaak wordt de kwaliteit gegarandeerd. Bij het testen wordt rekening gehouden met de smaak van Gilles die al dertig jaar niemand teleurgesteld heeft en wordt de wijn vergeleken met voorgaande jaren.