Rolls Royce Rosé

Rolls Royce Rosé

Un coup de coeur

Ah le rosé… Deze kek gekleurde wijn geeft mij het ultieme zomerse gevoel van zon, zee, tjirpende krekels en geurende lavendelvelden. Van versgebakken stokbrood gedoopt in grasgroene olijfolie met een vlokje zout.

Wie rosé zegt, denkt Provence. En waarschijnlijk ook Ott, Miraval, Chateau d’Esclans, Whispering Angel: legendarische rosés die zijn ontsproten aan het brein van echte liefhebbers. Pioniers, die een top wijn wilden maken in een tijd dat rosé nog werd beschouwd als een vin de table ordinaire. Deze kleine pioniers van toen zijn nu namen van grote faam met een omzet van jewelste. De wijngaarden van Miraval bijvoorbeeld, strekken zich inmiddels uit over een dikke 600 hectare. Meer-meer-meer is het devies. Hoe behoud je zo het karakter en de uniekheid van je wijn? Begrijp mij niet verkeerd: ik bewonder wat deze wijnmakers hebben gedaan. Zij hebben hun droom nagejaagd, rosé voorgoed op de kaart gezet en een naam voor zichzelf gebouwd. Maar als liefhebber baal ik er stiekem van dat de authenticiteit een beetje zoek is en het vooral goed vermarkte moneymakers zijn geworden.

Oulala en tralala

Een klein jaar geleden begon ik met de verkoop van een magnifieke rosé uit Saint-Tropez, de Bravade van Torpez. Deze kleine en ambitieuze coöperatie heeft ook een topper in hun assortiment: Chateau la Moutte. Dit is zeker geen wijn waar je te veel betaalt voor te weinig smaak. Dit is ware nectar, een rosé waar je u tegen zegt. Een rosé van oulala en tralala. Kortom: een rosé voor de échte liefhebber: de beste die ik ooit gedronken heb en dus ook de beste die ik ooit verkocht heb.

Pascal, de wijnmaker, trekt alles uit de kast voor dit pareltje. Zo plukt hij zijn druiven ‘s nachts zodat ze hun fruit behouden en niet oxideren onder de hete Provençaalse zon. De subtiel bleekroze gekleurde Chateau La Moutte is een mond barstensvol elegant fruit, frisse framboos en zachte perzik, fluweelzacht en romig en toch lekker fris. Een rosé van topkwaliteit, en net zo belangrijk, een rosé met een hart en een ziel.