Robert Parker, top tien van zijn leven

Robert Parker, top tien van zijn leven

Robert M. Parker is één van de bekendste wijnjournalisten ooit. Een meer dan kundig man die wordt bewonderd en een beetje gevreesd. Zelfs in Frankrijk, want één woord van deze invloedrijke Amerikaan kan een wijn, een wijnboer of zelfs een heel wijngebied maken of breken.

De goede man heeft zo ongeveer alles geproefd wat deze mooie aarde ons aan wijnen heeft gebracht. Jaren geleden maakte hij zijn top 10 wijnen allertijden bekend. Het was de lijst der lijsten, de lijst waarop ieder wijnminnend mens had gewacht. In zijn top 10 schitterden maar liefst drie wijnen uit de Chateauneuf du Pape. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de wijnen die dit gebied voortbrengt. Vlak onder Chateauneuf du Pape ligt het gebied Costières de Nîmes. En laat onze Lou Coucardié daar nou net vandaan komen.

Le bébé Lou

De Lou Coucardié is het paradepaardje van Michel Gassier, die hem zelf liefkozend zijn bébé noemt. Voortgekomen uit druiven van zijn beste ranken, van zijn beste grond. De druiven worden op het allerlaatste moment pas geoogst en krijgen de beste vinificatie denkbaar. Met als resultaat, een rode wijn met een oumpf die je niet snel zal vergeten. Een wijn met een smaak die zo dicht tegen die van een Chateauneuf du Pape aan schurkt, dat zelfs Parker ervan zou blozen.