L'Amour de Latour

L'Amour de Latour

Voor ons wekelijkse diner & proeverij had ik aan Julien gevraagd om rode wijn mee te nemen. Of het nu telepathie was of gewoon zijn goede genen, Julien nam precies díe wijn mee waar ik veel aan had gedacht de laatste tijd: een Latour de Gres. Ik had buikspek bereid op de fenomenale wijze van mijn vrouw My (en niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf). De Latour ging open, en na de eerste snuf en slok kon ik alleen maar denken: hoe heb ik je ooit kunnen vergeten?! Wat een genot… Deze wijn heeft werkelijk alles: hij is krachtig en vol van smaak, maar niet té. Hij is elegant en toegankelijk maar geen allemansvriend. Romig, rond en rijp met Franse kersen en een vleugje Hollandse drop. Un peu comme moi dus.
Ik realiseerde mij direct: dit is een parel. Dit is DE parel!
 
Wat toen volgde, gebeurde in een flits en is nog steeds een beetje wazig; fles leeg. Run naar de kelder. Te weinig voorraad. Cathy Pouderoux gebeld. Haar hele voorraad Latour de Gres besteld. Alles, tot op de laatste fles wilde ik hebben. Bestelling afgerond. Ik ben nu een gelukkig mens. En jullie binnenkort ook, want de partij is gisteren bij ons binnengekomen.
 
Deze Latour de Gres heeft de allure en kwaliteit van een grand vin, maar met de kortingsactie die nog tot 1 juni geldt, is deze wijn echt een cadeautje. Mijn tip: hou je niet in en bestel minstens twee dozen zodat je nog jaren kunt genieten. Hij is namelijk nu al op dronk, maar kan met gemak nog zeven jaar verder rijpen.