Labadens dans une nouvelle jasje

Labadens dans une nouvelle jasje

Een van onze wijnboeren heeft besloten hun naam te veranderen. Voorheen Grappes & Terroirs wordt nu Labadens! Fantastisch leuke keuze, want dit betekent 'maatje' of 'vriend' en dat past perfect bij hen. Ze kennen elkaar al van de universiteit van Oenologie en zijn samen werkzaam. Ze hebben voor de fun en hun passie een aantal wijnen ontwikkeld in het gebied waar ze zijn geboren. Ze maken alleen wijnen als het erg leuk is, anders heeft het geen zin! Zij kopen hun druiven rechts en links in bij hun vrienden en kennissen. Allemaal top wijnboeren en leveranciers. Hierdoor hebben zij geen zorgen over een wijngaard waar constant iemand moet zijn, maar kunnen zij precies doen waar ze goed in zijn. Spelen met de mooiste druiven en zo fantastische wijnen neerzetten. Wat is dat ze goed gelukt! Ze hebben maar kleine aantallen elk jaar, maar met trots mag ik zeggen dat we veel meer van hen in ons assortiment krijgen. De rest is allemaal al verkocht aan hun vrienden, familie en kennissen.

Op het moment hebben wij nog één van hun wijnen staan, maar hier staat nog het oude etiket op... Daarom wordt het deze maand ons cadeautje. Vacqueras is een cru uit de Rhône en vooral bekend voor zijn rode wijnen. Net zoals zijn buurman (Chateauneuf du Pape) zijn de witte wijnen super zeldzaam en waanzinnig lekker. In deze wijn wordt voornamelijk de Clairette gebruikt. Redelijke onbekende druivensoort, maar die komt altijd voor in de topwijnen uit de Rhône. Meestal niet goed gebruikt, maar als je de beste druiven gebruikt, weet je niet wat je drinkt. Vervolgens mijn persoonlijk favoriete druif: Grenache blanc, ouaaaaah. Om het af te sluiten un tout petit peu van de Viognier druif. Wijn wordt voor 70% in eikenhouten vaten bereid en de overige 30% in tanks om een perfecte balans te creëren tussen romig- en frisheid met lichte tonen van hout die je bijna niet proeft.

Dit is voor de liefhebber die wil een keertje iets anders drinken dan Chardonnay, Sauvignon en Pinot Griggio. Wees er snel bij, zeker voor deze prijs. 

Le Thomas de Labadens, Vacqueras blanc 2019